Έγραφε ο R.F.Mendes, Διοικητής προσωπικού και επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης: “Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του μέσου αμερικάνου, η αστυφιλία και η καταπληκτική οικονομική πρόοδος συντέλεσαν στη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων. Το μικρό κατάστημα με τα παγωτά του H. Johnson, από ένα μαγαζί στον εθνικό δρόμο της Ν.Υόρκης, έγινε ένα κτίριο από αλουμίνιο και γυαλί με 25 ορόφους που το χρησιμοποιούν καθημερινά περισσότεροι από 1000 τουρίστες που τρώνε, πίνουν και ονειρεύονται σα να μην υπάρχει αύριο. Και ίσως για πολλούς από αυτούς να μην υπάρξει αύριο, αν εκδηλωθεί μια φωτιά σε ένα τέτοιο κτίριο, μια που το πλησιέστερο πυροσβεστικό τμήμα είναι σε απόσταση 75km και το κτίριο δεν διαθέτει καμιά απολύτως πυροπροστασία.”
Γι αυτή τη επικινδυνότητα των πυρκαγιών σε υψηλά κτίρια, ο Charles W.Bahme, Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λος Άντζελες σημείωνε: “Τα υψηλά κτίρια δεν προσφέρονται για γρήγορη εκκένωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και στα οποία η πυρκαγιά πρέπει να καταπολεμηθεί από μέσα. Από το 1970 η πυρκαγιά είναι υπεύθυνη για την απώλεια πολλών ζωών σε ψηλά κτίρια, παρόλο που τα κτίρια αυτά ήταν σύγχρονης κατασκευής…Γιατί έγινε αυτό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί χάθηκαν τόσες ζωές σε κτίρια που ήταν ανθεκτικά στην πυρκαγιά που είχαν κλειστά κλιμακοστάσια και δεν διάθεταν μεγάλες επιφάνειες ή πολλά καύσιμα υλικά.
Το ζήτημα των πυρκαγιών σε υψηλά κτίρια ήρθε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο μετά τα τραγικά γεγονότα, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου.
Η αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις δυνάμεις πυρόσβεσης – διάσωσης και πολιτικής προστασίας σε όλο τον κόσμο.
Μια πρώτη τέτοια καταστρεπτική πυρκαγιά εκδηλώνεται σε ένα όχι και τόσο υψηλό κτίριο διαμερισμάτων, για τα σημερινά δεδομένα, στον τελευταίο- 11ο όροφο, όπου στεγάζεται εστιατόριο, στο Montgomery της Alabama στις 7 Φεβρουαρίου 1967. 25 πελάτες του εστιατορίου σκοτώθηκαν όταν αποκλείστηκαν από την οδό διαφυγής τους προς το κεντρικό κλιμακοστάσιο του κτιρίου.
Στις 5 Αυγούστου 1970 σε ένα 50 ορόφων κτίριο το “Plaza” στη Νέα Υόρκη, εκδηλώνεται πυρκαγιά στον 33ο όροφο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο φύλακες του κτιρίου.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1972 στο 31 ορόφων, κτίριο “Andraus”, στο Sao Paulo στην Βραζιλία, ξεσπά πυρκαγιά στον 3ο όροφο του κτιρίου. Η φωτιά ταχύτατα επεκτάθηκε μέχρι και τον τελευταίο. από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονταν στο κτίριο, 350 απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα από την οροφή, 100 άτομα διασώθηκαν από τον 14ο όροφο με κλίμακες, ενώ 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους πηδώντας από το κτίριο.
Την 1η Φεβρουαρίου 1974 στο 25 ορόφων κτίριο με την επωνυμία Joelma, στο Sao Paulo στην Βραζιλία, εκδηλώνεται πυρκαγιά στον στον 11ο όροφο. Οι πρώτοι δέκα όροφοι ήταν σταθμοί αυτοκινήτων, οι υπόλοιποι υπερκείμενοι όροφοι, κυρίως γραφεία και το μεγαλύτερο μέρος η ενιαία τραπεζική εταιρεία, Banco Crefisul S / A. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλο το κτίριο ταχύτατα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να απομακρύνουν περί τους 300 εργαζόμενους.
Μια πολύ μεγάλη ομάδα ατόμων κατέφυγε στην οροφή, αλλά αυτή τη φορά δεν κατορθώθηκε να προσεγγίσει ελικόπτερο,
Δεκάδες άλλα άτομα εγκλωβίστηκαν στην προσπάθεια να διαφύγουν από τις κλίμακες, ενώ 13 βρήκαν φρικτό θάνατο σε ανελκυστήρα. Ο τραγικός απολογισμός 179 νεκροί.
Στις 4 Μαΐου 1988 ξεσπά πυρκαγιά στον 12ο όροφο του ουρανοξύστη 62 ορόφων της Διεθνούς Τράπεζας στο Λος Άντζελες. Μετά από 3 1/2 ώρες η πυρκαγιά θα ελεγχθεί προκαλώντας 200 εκατομμύρια δολάρια ζημιές.
Στις 23 Φερουαρίου 1991 ξεσπά πυρκαγιά στον ουρανοξύστης 38 ορόφων, “One Meridian Plaza” στη Φιλαδέλφεια. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στον 22ο όροφο και χρειάστηκε 18 ώρες, για να ελεγχθεί, προκαλώντας ζημιές 100 εκατομμύρια δολάρια.
Πέρα από τις δυσκολίες πυρόσβεσης και διάσωσης, όπως σημειώνει ο Charles W.Bahme, Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λος Άντζελες: ” Η υιοθέτηση σχεδίων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και εφαρμογής τρόπων εκκενώσεως και οι απαιτούμενες περιοδικές δοκιμές, μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα μέτρα για να αποφευχθεί η σύγχιση και οι απώλειες ζημιών σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ψηλά κτίρια.”